Om åldersdiskriminering – utanförskap – effektiv förändring 2024

Vi måste prata mer om hur vi anställer utan diskriminering. VILJA må bra hjälper dig som är chef med rekrytering och dig som söker arbete med vägledning. Välkommen! www.viljamabra.se
Vi måste prata mer om åldersdiskriminering i arbetslivet.
Om att söka arbete men bli bortvald på grund av ålderism

Att anses för gammal får ekonomiska effekter och bidrar till ohälsa. Ämnet är fortfarande aktuellt, refererande till intervju med mig: Vi måste prata mer om åldersdiskriminering. Visa att människor behövs; våga erbjuda anställning. Jag träffar människor som vill arbeta och har kompetens, men inte får möjlighet. Vi ska arbeta längre – hur ska det gå till om inte chefer och företag öppnar dörrarna? Vi behöver samarbeta och bearbeta eventuella rädslor samt öka självinsikten. Stoppar rädslor från inkludering? Ses seniora personer som hot? Om ja, varför? Varför inte lära oss av varandra istället och skapa dynamiska personalgrupper?

Arbetslivet: En Utmaning för Inkludering och Mångfald

Att söka arbete kan vara en utmanande process, särskilt för seniora personer som ofta möter ålderism. Att bli bedömd som ”för gammal” innebär inte bara att man nekas möjlighet till anställning; det har också allvarliga ekonomiska konsekvenser och kan bidra till ohälsa. Detta ämne är mer relevant än någonsin, och det är viktigt att lyfta fram de djupt rotade fördomar som fortfarande existerar inom arbetsmarknaden.

Jag träffar dagligen människor med stor kompetens och erfarenhet, som ivrigt vill arbeta men ständigt blir bortvalda på grund av sin ålder. I en tid där vi uppmuntras att arbeta längre, måste företag öppna dörrarna för dessa individer istället för att stänga dem ute. Det handlar inte bara om att fylla tjänster – det handlar om att erkänna värdet av mångfald i våra team.

För många chefer kan rädslan för förändring eller osäkerhet kring äldre anställdas kapabiliteter hindra inkluderingen av seniora personer. Men varför ses dessa individer ibland som hot? Istället borde vi se dem som resurser från vilka vi alla kan lära oss. Genom samarbete och öppen dialog kan vi bearbeta dessa rädslor — såväl hos arbetsgivare som arbetssökande.

Det är dags att skapa dynamiska personalgrupper där olika generationer arbetar tillsammans, delar kunskap och erfarenheter samt stöder varandra i utvecklingen. Vi behöver bygga broar mellan generationerna snarare än murar av misstro. När företagen vågar erbjuda anställningar till alla åldrar skapar de inte bara ett mer inkluderande samhälle utan även starkare och mer innovativa arbetsplatser. Låt oss sträva efter en framtid där ingen utestängs baserat på sin ålder – där varje person ges möjlighet att bidra med sina unika perspektiv och färdigheter!

Rekrytering och Kommunikation: Vikten av Värdighet i Processen

Att söka jobb är en utmanande resa som många står inför, och känslan av att bli bortvald kan ha djupgående konsekvenser för individens självkänsla. Det är viktigt att förstå hur rekryteringsprocesser påverkar kandidater på ett emotionellt plan. När människor får ett nej utan någon personlig återkoppling kan det leda till negativa känslor och en ovilja att utsätta sig för liknande situationer igen. För att motverka detta bör vi prioritera värdig kommunikation inom rekryteringen. Istället för opersonliga mejl där man meddelar ett negativt besked, bör företag sträva efter att ge konstruktiv feedback som hjälper kandidaten att växa och utvecklas.

Att ta sig tid att förklara varför en ansökan inte gick vidare visar respekt och omtanke, vilket stärker relationen mellan arbetsgivare och arbetssökande. Vi måste komma ihåg: varje person bakom ansökningshandlingarna är unik med sina egna drömmar, ambitioner och behov av bekräftelse. Genom att behandla andra så som vi själva vill bli bemötta skapar vi en mer inkluderande och stödjande miljö där alla känner sig sedda. Rekryteringsprocesser behöver vara transparenta och humana, där både kandidaten och företaget vinnlägger sig om ömsesidig respekt. Låt oss arbeta tillsammans för att göra jobbsökandet till en positiv upplevelse – även när svaret blir nej.

”Vi måste prata mer om åldersdiskriminering” – Shortcut

Välkommen läs intervjun med mig. Utdrag: ”Men framför allt måste vi förändra hela synsättet och inse att åldern är en tillgång – oavsett hur gammal du är. Vi behöver varandras olika perspektiv, erfarenheter och kompetenser. Då kan vi lära av varandra, komplettera varandra och tillsammans skapa fantastiska resultat.”

VILJA må bra

Erbjuder stöd och hjälp för att hantera ohälsa som kan uppstå av olika anledningar såsom livssituation, stress, arbetslöshet, separation, ekonomiska bekymmer eller ensamhet. Genom att fokusera på förändringsarbete och stärka din självkänsla samt självförtroende kan du ta kontroll över ditt välmående. Ta steget mot en bättre hälsa genom att boka ett samtal med VILJA må bra, välkommen.

Boka Direkt Tidsbokning, erbjudanden, klippkort, presentkort. Tips – använd ditt friskvårdsbidrag.

Tjänster VILJA må bra: chefsstöd stresshantering livscoach personlig coach föreläsningar
Om rekryteringsprocesser – Arbetssökande blir slavar under personlighetstesten

Riktålder – när kan jag ta ut allmän pension?

” Men det finns en så kallad riktålder som är en pensionsålder som tar hänsyn till den ökande medellivslängden i Sverige.

Källa. Pensionsmyndigheten

Alla medmänniskor har av olika skäl inte möjlighet att arbeta länge. Det är viktigt att vi analyserar och tar fram fram konkreta lösningar för ett välfungerande samhälle.

Arbetsmiljöverket

”Äldre är ofta en outnyttjad resurs på arbetsmarknaden. En god arbetsmiljö, möjligheten att lära sig nytt och god hälsa är viktiga faktorer för ett långt arbetsliv.”

Källa: Arbetsmiljöverket

Frågor, funderingar, boka tid? Varmt välkommen hör av dig 0706-168270, +46 706 16 82 70, info@vilja.biz, kontakt

Hälsningar,

Elisabeth

VILJA må bra

Samtal om utanförskap, hälsa, livscoachning, åldersdiskriminering i arbetslivet. Välkommen till VILJA må bra www.viljamabra.se
VILJA må bra erbjuder livscoachning, stresshantering, hälsocoach, chefsstöd. Samtal i lokal, online, telefonsamtal eller promenad. Vad passar dig bäst?
Rulla till toppen