Att vara annorlunda handlar om att bryta mot normer och konventioner som definierar vad som anses vara ”normalt” eller ”acceptabelt” i samhället. Dessa riktlinjer formas av en mängd olika faktorer, inklusive kultur, tradition, religion och sociala strukturer. Det är ofta grupper inom samhället – såsom familj, vänner, utbildningsinstitutioner och medier – som spelar en avgörande roll i att etablera dessa ideal. Vad som anses acceptabelt kan variera beroende på tid och plats; det som var oetiskt för några decennier sedan kan idag betraktas som helt normalt.
Riktlinjer påverkar våra beteenden, vår klädstil, våra värderingar och hur vi interagerar med andra. Men de är inte statiska; de förändras över tid när människor ifrågasätter rådande uppfattningar och kämpar för nya perspektiv. Att ifrågasätta normen är ofta ett steg mot förändring och inkludering av mångfald. I slutändan handlar det om makten att definiera vad som är acceptabelt – den kommer från kollektivet men också från individerna själva när de vågar stå upp för sin unika identitet. Genom att fira olikheter kan vi skapa ett mer inkluderande samhälle där alla har rätt att vara sig själva utan rädsla för dömande eller uteslutning.
Jag, Elisabeth/VILJA är engagerad, aktiv i funktionsrättsrörelsen och arbetar för ett inkluderande, jämlikt samhälle.
Att leva ett värdigt liv är tyvärr inte självklart, kollektivtrafiken fungerar inte, ramper till spårvagnar är trasiga. Många har inte tillgång till det offentliga rummet.
Några exempel på funktionsnedsättning: synskada, hörselnedsättning, NPF, ADHD, rörelsenedsättning, afasi. Tack för att vi hjälps åt att hjälpa våra medmänniskor.
”1. För att göra det möjligt för personer med funktionsnedsättning
att leva oberoende och att fullt ut delta på alla livets områden,
ska konventionsstaterna vidta ändamålsenliga åtgärder för att säkerställa
att personer med funktionsnedsättning får tillgång på lika villkor som andra
till den fysiska miljön, till transporter, till information och kommunikation,
innefattande informations- och kommunikationsteknik (IT) och -system
samt till andra anläggningar och tjänster som är tillgängliga för eller erbjuds allmänheten både i städerna och på landsbygden.”Funtionsrättskonventionen Artikel 9 Tillgänglighet
Funktionsnedsättning – en diskrimineringsgrund
”Diskrimineringslagen förbjuder diskriminering som har samband med funktionsnedsättning. Lagen gäller inom arbetsliv, utbildning, hälso- och sjukvård, varor, tjänster och flera andra samhällsområden. I huvudsak är förbudet mot diskriminering är lika för samtliga diskrimineringsgrunder. Men det finns några undantag.”
Diskrimineringslagen
Diskrimineringsombudsmannen – Råd och vägledning för ökad tillgänglighet
Attention Göteborg fortsätter under 2024 arbetet med det som rör problematisk skolfrånvaro. – projekt och film Skolfrånvaro blir till skolnärvaro
Riksförbundet Attention – Med NPF på jobbet
Har du hört om Keratoconus?
Ett exempel på synpåverkan som inte syns utanpå. Det innebär att din hornhinna är oregelbundet toppig och tunn, vilket orsakar brytningsfel. En ojämn hornhinna försämrar därför din synskärpa.
Film tips – En oväntad vänskap
”Den franska filmsuccén En oväntad vänskap baseras på en sann historia och listas som en av världens bästa komedier. Den unge förortskillen Driss har precis kommit ut från fängelset och anställs av en händelse som personlig assistent till den förlamade aristokraten Philippe. På ytan verkar de inte ha någonting gemensamt men Driss livsglädje smittar av sig och en oväntad vänskap växer fram.”
FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning (regeringen.se)
Jag har mer att säga, återkommer snart och skriver mer. Tack för att du läser VILJA´s inlägg.
”En av Sveriges bästa inspiratörer”
Hans Mauritz Ekström, Folkuniversitetet
Varmt välkommen att samtala med mig om din situation, om det som skaver. VILJA må bra erbjuder stresshantering, coach, livscoach, samtalsterapi, chefsstöd, föreläsningar.
BokaDirekt: tidsbokning, erbjudanden, priser.
Frågor, vill du boka tid? Välkommen hör av dig: 0706-168270, +46 706 168270, info@vilja.biz
”Elisabeth var med oss under en förmiddag och skapade direkt förtroende för att få personalen att öppna sig. Dagen syftade i att framförallt jobba med förändringsprocesser och lågaffektivt bemötande. Elisabeth är fantastisk på att fånga kärnan och förstå den bakomliggande problematiken; hon har också både en enorm teoretisk referensram och konkreta övningar som hon med använder sig av med stor skicklighet och fingertoppskänsla för att hjälpa oss att komma vidare/djupare i processen och att förstå oss själva och varandra bättre. Jag rekommenderar henne starkt.”
Madeleine Marsh, rektor Montessoriförskolan Trädet, Göteborg
”Kan verkligen rekommendera denna underbara varma människa. Om du är i behov att få prata om hur du mår, så väljer du rätt person genom att boka tid hos Elisabeth Bramfors.”
Iren G. stamkund, Göteborg
Fler referenser
Var rädd om dig!
Hälsningar,
Elisabeth
VILJA må bra